Церковний устав забороняє вживати під час Великого посту (у 2018 році з 19 лютого по 7 квітня) скоромну їжу – м’ясні та молочні страви, страви з яєць; лише у святкові дні дозволяється їсти рибу. Дотримуватися такого раціону буває непросто, і деякі люди заздалегідь цікавляться, коли можна їсти м’ясо після Великого посту.

Спочатку розповімо про те, чому у Великий піст не можна їсти м’ясо. У цей період пропонується вживати тільки ті продукти, які куштували Адам і Єва в раю.

Крім того, віруючі згадують про сорок днів, які Ісус Христос провів у пустелі, дотримуючись посту.На Страсному тижні християни згадують про останні дні Його земного життя, смерті і поховання, тому раціон відрізняється особливою суворістю.

Підготовка до Великого посту починається за три тижні до нього — з 28 січня по 17 лютого 2018 року (седмиці вважаються починаючи з неділі і закінчуючи суботою). Під час першої підготовчої тижня, яка носить назву «суцільний седмиці», дотримуватися посту не потрібно. На другому тижні середа і п’ятниця пісні.

Третя, м’ясопусна тиждень перед Великим постом в церковному календарі називається «Сирною седмицею». Під час м’ясопусним тижня готують страви з яєць, молочних продуктів, «сиру», як в давнину називали сир, і, звичайно, печуть млинці.

На Масляну (18 лютого 2018 року), напередодні посту не можна їсти м’ясо, щоб організму було легше витримати майбутні обмеження в раціоні.

Чому у Великий піст не можна їсти м’ясо?

Святі угодники Божі надавали велике значення посту. «Постити християнину необхідно для того, щоб прояснити розум і збудити і розвинути почуття, і спонукати до благої діяльності волю.

Ці три здібності людини ми заступаємо і пригнічуємо найбільше объядением, пияцтвом та життєвими клопотами, а через те отпадаем від джерела життя – Бога і ниспадаем в тління і суєту», – писав Іоанн Кронштадський.

Проте деяким людям складно відмовитися від скоромної їжі. Якщо для вас це досить серйозне випробування, то, щоб витримати піст, ви можете дозволити собі трохи риби або морепродуктів.

Їх можна іноді включати в раціон, наприклад, по вихідних днях. Засуджувати за це вас ніхто не буде.

Коли після Великого посту можна починати їсти м’ясо?

Пост для віруючих закінчується в світле свято Великодня, 8 квітня 2018 року, коли всі обмеження в раціоні знімаються.

Пост закінчується о 24:00 7 квітня 218 року, з моменту символічного відкриття дверей храму, коли в ньому проводиться святкове богослужіння. А віруючі розговляються після літургії, близько 4 годин ранку 8 квітня 2018. В цей же день можна починати їсти м’ясо після Великого посту.