Вінчання в церкві: скільки коштує, обряд, плаття і що потрібно

В даний час багато людей вважають вінчання старовинною традицією, яку обов’язково потрібно виконати незалежно від бажання та релігійної приналежності другої половини.

Такий підхід часто виявляється в корені неправильним: вінчання – це церковний обряд, під час якого сам Господь дає нареченому і нареченій своє благословення на спільний союз, народження і вирощування потомства. Дане таїнство обов’язково повинно здійснюватися тільки між людьми православної віри (причому мало бути хрещеним – необхідно щиро вірити в Бога), розуміючими, що розлучення даного шлюбу буде порушенням клятви про вірність, а, відповідно, і гріхом.

Що потрібно для вінчання в церкві?

Не можна в будь-який момент приїхати в церкву і відразу ж обвінчатися: дата таїнства обговорюється заздалегідь зі священиком. За кілька днів до таїнства необхідно сповідатися і причаститися, а також рекомендується за один –два дні до церемонії дотримуватися строгого посту.

Наречений і наречена повинні заздалегідь знайти ікону Спасителя і ікону Божої Матері (у минулих століттях ці ікони передавалися з покоління в покоління і вважалися головною святинею будь сім’ї).

Також майбутнім подружжю необхідно придбати обручки. В даний час метал, з якого виготовляються прикраси, не має значення, але раніше одне кільце виготовлялося із золота (для чоловіка), а інша – зі срібла (для жінки). Це пов’язано з тим, що в сімейній парі чоловік головує, як Сонце на небі, а дружина, як Місяць, скромно світиться у відображенні золотих променів судженого.

Обряд вінчання вимагає наявності наступних атрибутів:

  • Ікона Спасителя;
  • Ікона Божої Матері;
  • Пара обручок;
  • Пара свічок для вінчання (можна придбати в церкві);
  • Рушник, подстилающийся під ноги (білий рушник без малюнка).
  • Згідно з традиціями православної церкви, перед вінчанням проходить заручини. Воно служить доказом того, що майбутнє подружжя готові сказати один одному все клятви перед лицем Господа.

    Не випадково вибрано і місце заручин: наречений приймається наречену від самого Творця. Саме з-за цього на початку церемонії молодятя стоять біля дверей церкви, а священнослужитель знаходиться всередині. Далі священик заводить молодих будівля – це означає, що наречений з нареченою підходять до початку свого нового подружнього союзу перед лицем Всевишнього, як колись підходили Адам з Євою.

    Далі священнослужитель проводить кадіння і благословення молодят і віддає їм вже запалені свічки в знак відзначення тих світлих і чистих почуттів, які майбутні подружжя відчувають один до одного. Також ці свічки означають невинність молодят, до яких сходить Божа благодать.

    Потім працівники церкви підносять молитви Господу за нареченого і наречену. Молоді в цей час повинні вести себе з максимальною повагою церкви: в даний час нерідкі випадки, коли майбутні подружжя сміються на весь голос, встають спиною до ікон і здійснюють інші недозволені вчинки, всім своїм виглядом показуючи, що вінчання для них лише формальність. Такий обряд не принесе молодим щастя: наречений з нареченою повинні абсолютно щиро молитися Богу і просити у Нього допомоги.

    Після виголошення всіх молитов священик одягає молодим кільця (в першу чергу нареченому, а лише потім нареченій). Пам’ятайте, що, відповідно до православної віри, кільця – це не просто шматки металу або подарунок дружині. Це знак постійного і непорушного союзу між молодими. Не випадково і положення кілець до надягання: атрибути розташовуються на правій стороні святого престолу, наче, поруч з Ісусом Христом. Вважається, що за час дотику освяченого місця кільця беруть силу Божого благословення. Також кільця обов’язково повинні лежати разом, тим самим означаючи єдність майбутніх подружжя.

    Далі подружжя обмінюються обручками – це є символом того, що майбутній чоловік готовий пожертвувати всім заради своєї судженої, а майбутня дружина буде вічно віддана своєму судженому, обдаровуючи його своєю любов’ю і вірністю. Церемонія обміну повторюється тричі (це пов’язано зі Святою Трійцею).

    Далі диякон знову віддає молитви Господу. На цьому завершується заручини.

    Обряд вінчання починається з того, що молоді стають у середину церкви, тримаючи в руках свічки для вінчання (вони повинні бути запалені). Перед ними йде священнослужитель з кадилом, тим самим показуючи, що молоді будуть жити згідно з заповідями Господа, а їх добрі вчинки будуть видні Господа як благовонний дим.

    Далі молодята стають на розстелену на підлозі рушник і знову підтверджує своє бажання вступити в законний союз перед лицем Творця. Обов’язково слід згадати про те, що бажання щире і йде від щирого серця. Також в минулому молодят не повинно бути людей, яким вони давали обіцянку на шлюб.

    Далі починається основна церемонія таїнства – процес освячення союзу благодаттю Господньою. Перша з молитов буде звертатися до Ісуса Христа. У ній священик просить у Господа мирного сімейного життя, достатку, любові і дітей для ситуації сімейної пари. Друга і третя молитви присвячені Святу Трійцю. У другій проситься плодючості шлюбу і достатку, а в третій – про те, щоб Сама Трійця поєднувала молодят і зв’язала їх в єдине ціле.

    Далі церковний працівник бере вінець, хрестить їм майбутнього чоловіка і дає йому поцілувати ікону Спасителя (вона прикріплюється до вінця). Після цього він бере другий вінець і хрестить їм наречену, даючи їй поцілувати ікону Божої Матері (вона також прикріплюється до вінця). Далі молоді чекають благословення Господа (це найважливіша і урочиста хвилина таїнства). Священик благословляє молодих від особи Творця (вимовляється молитва тричі). В цей час всі люди, які знаходяться в церкві, повинні молитися Господу, тим самим збільшуючи силу молитви священнослужителя.

    Тепер Таїнство шлюбу відображено.

    Благословивши шлюб, священнослужитель в особі Церкви зробив молодят родоначальниками нового християнського союзу, вказавши їм шлях до Царства Божого і ознаменувавши непорушність цього союзу.

    Далі диякон читає молитви, завершуючи їх всім відомої молитвою “Отче наш”, після прочитання якої молодята повинні схилити голови під вінцями, тим самим знаменуючи власне преклоніння й непохитне довір’я Творця. Після цього священнослужитель підносить молодим чашу з вином, благословленную на радість від спілкування чоловіка з дружиною. Це вино служить нагадуванням про чудо, яке зробив Ісус Христос.

    Молоді повинні тричі надпити трохи вина з чаші, причому першим це повинен зробити чоловік, як голова сімейного союзу.

    Після подачі спільної чаші, диякон бере праву руку чоловіка і праву руку дружини, кладе їх поруч, накриваючи їх власною рукою, тим самим передаючи дружину в руки чоловіка від імені Церкви, яка з’єднала даний союз назавжди. Далі молоді повинні три рази обійти навколо аналоя, тим самим оголошуючи про вічне спільному ході, що почався з цього моменту. Молодятам слід пам’ятати про спільний хрест, який з цього хвилини вони несуть разом.

    Після завершення обходу священнослужитель звільняє молодят від вінців і вітає їх від імені Церкви. Далі диякон віддає молитви до Господа, просячи у Нього прийняти вінці молодят, ще не увібрали в себе порок і скверну, у Своєму Царстві. При читанні наступної молитви, молоді повинні прихилити голови і молитися Святій Трійці. Після закінчення молитви, чоловік з дружиною цілуються, тим самим повідомляючи оточуючих і своєї взаємної, чистої і щирої любові.

    Далі, за православною традицією, молоді підходять до воріт, біля яких чоловік повинен поцілувати ікону Спасителя, а дружина – ікону Божої Матері, після чого подружжя міняються місцями. Потім диякон подає молодим хрест для цілування і віддає їм ікону Спасителя і ікону Божої Матері.

    Після завершення церемонії молоді можуть відсвяткувати свій союз святковою трапезою. Але слід пам’ятати, що це не весільний бенкет, і тут просто недоречні божевільні танці, річки спиртних напоїв і гучні звуки сучасної музики. Молоді повинні вести себе максимально спокійно і виховано. Якщо ж чоловік з дружиною хочуть веселощів і вишуканих бенкетів, то їм варто організувати окреме весільну захід.

    Часті питання про таїнство

    Розглянемо докладніше

    Скільки коштує вінчання в церкві?

    Раніше молоді дарували настоятелю власноруч виготовлене лляне рушник зі свіжим хлібом, випеченим самостійно. Тепер же священик може запропонувати Вам заплатити благодійний внесок храму. Розміру внеску буде змінюватись в залежності від міста (наприклад, у невеликих містах вінчання коштує менше 5.000 рублів). Безумовно, внесок є не обов’язковим, але найчастіше священнослужителі кажуть, що, якщо не покласти грошей, або покласти надто маленьку суму, то обряд буде вважатися завершеним, і сім’ї не бачити щастя.

    Яку сукню для вінчання в церкві вибрати?

    В даний час церква не робить особливих вимог до плаття, тому Ви можете сміливо використовувати весільну. Але слід пам’ятати, що вінчання відбувається в церкві — святому місці, тому варто дотримуватися хоча б базові етичні норми: сукня має бути світлим (краще. якщо повністю білим), довгим і без глибокого декольте.

    Які існують прикмети, пов’язані з вінчанням?

    З давніх пір церемонія вважається таємничим подією, оповитим величезною кількістю всіляких забобонів, перераховувати які можна нескінченно. В даний час безліч традицій забувається, але є кілька прикмет, дотримуватися які просто необхідно для щасливого життя молодят:

    • Якщо в процесі заручин впало хоча б одне кільце, це служить ознакою швидкого розірвання союзу, або смерті або тяжкої хвороби власника кільця. Щоб відігнати від себе біду, після церемонії замовте сорокоуст за Здоров’я і почніть дотримуватися строгого посту;
    • Рушник, подстилаемое під ноги молодят, ні в якому разі не можна викидати — воно символізує їх життєвий шлях. Не варто вішати даний атрибут на саме видне місце, оскільки незнайомий чоловік, який прийшов до Вас, може несвідомо наврочити все благополуччя. Кращим варіантом буде покласти рушник в надійне місце, укритий від сторонніх очей.
    • Свічки для вінчання обов’язково заберіть з собою і зберігайте в надійному місці поруч з рушником. Запалити таку свічку можна лише в момент важких пологів, або тяжкої хвороби члена сім’ї.

    Величезна кількість забобонів і ритуалів пов’язано з першої спільної вночі молодих (раніше ця тема мала особливе значення, оскільки в минулі століття наречений з нареченою завжди вступали в шлюб безневинними). Але, незважаючи на це, деякі повір’я актуальні й донині:

    • Ліжко для молодих готується виключно матір’ю нареченого. Причому в цю кімнату не повинний пускатися хтось із сторонніх (нехай навіть батько чи дідусь), щоб уникнути випадкового пристріту або псування;
    • Ця ознака тісно пов’язана з попередньою: мати нареченого готувала ще одне місце для молодих, яке можна було показати всім зацікавленим. Але під покровом ночі вона брала молодят і відвела їх у затишне місце, про яке ніхто не підозрював;
    • Але і в попередньому випадку необхідно дотримуватися максимальної обережності: заздалегідь огляньте постіль і простір біля неї. Якщо Ви побачите шпильки, голки, розсипані зернятка, клаптики чиєюсь шерсті та волосся, а також інші предмети, яких тут бути не повинно, спішно виводьте молодих з цього місця — всі ці атрибути підкидаються з метою пристріту і руйнування відносин. Краще приготуйте простий матрац на підлозі в безпечному місці — одну ніч молоді перетерпят, а потім більшість забобонів будуть безсилі проти молодої сім’ї;
    • Не забудьте окропити ложі молодят водою з освяченого джерела прошепотіти найсильніший змова: » Господи Ісусе, благослови. Встаю я благословляюсь, бачу чисте поле, де йде християн весіллячко, де покликали мене на цю весіллячко. Молюся і вклоняюся істинному Богу. Біля мене посох з осики та ладанка стара, є буду проскурку, пити лише воду святу. Оберегу весілля християн, допоможу їм залишитися в щасті і радості. Щоб ніхто на моєму весіллі не міг причепитися, приколотися і зіпсувати її. Закриваю весілля від недобрих очей, щоб ніхто її не знайшов. Годинник біжіть, летіть хвилинки, батьки мої, благословляйте цю весілля з радістю і щастям. Сіль — лиходієві, біда — недоброжелателю, а молодим — здоров’я і щастя. Побажання мої стали непорушними. Відтепер і назавжди. Амінь.»

    Є правила, що перешкоджають вінчання?

    Так, таїнство проходить у відповідності із суворим склепінням церковних правил, згідно з якими церква не дасть своє благословення на обряд, якщо:

    • Наречений ще не справив своє вісімнадцятиріччя;
    • Наречена ще не справила своє шістнадцятиліття;
    • Майбутні подружжя знаходяться в близькій спорідненості (раніше вважалося, що ступінь споріднення повинна бути більше п’ятої, зараз це правило пом’якшено до найближчого споріднення);
    • Людина вже вінчався тричі (навіть один розлучення вважається гріхом і засуджується церквою). Якщо Ви збираєтеся одружитися в четвертий (і наступний раз, то краще не просіть благословення священнослужителів і Бога;
    • Забороняється вінчання молодих, якщо хоча б один з них не є християнином і не збирається приймати християнство до церемонії. Також не допускаються до вінчання і християни, які заявляють, що вони не мають особливого бажання вінчатися, а прийшли вони до церкви лише на прохання другої половини або батьків;
    • Не можна вінчатися особі, яка фактично перебуває у шлюбі з ким-небудь — спочатку необхідно офіційно розірвати попередні відносини, а лише потім просити благословення священнослужителя на новий шлюб;

    Також необхідно утриматися від церемоній у дні особливих церковних свят, серед яких:

  • Всі чотири пости;
  • Сирна седмиця;
  • Пасхальна седмиця;
  • Часовий проміжок від Різдва Христового до Святок.
  • Якщо Ви свято поважаєте церковні традиції, то не вибирайте в якості дня для вінчання суботу, дні, що передують великим церковним святам і днях постів. Винятки і послаблення в особливих ситуаціях може зробити лише правлячий архієрей.

    Пов'язані