Сенс посту полягає в покаянні і духовному оновленні, а стриманість в їжі лише сприяє цьому. І, як кажуть церковнослужителі, піст без молитви – це не піст. У 2018 році час Великого посту припадає на період з 19 лютого по 7 квітня. Які ж молитви треба читати у Великий піст 2018?

Якщо ви ще не прочитали повністю Старий і Новий Завіт – наверстайте згаяне за майбутні сорок днів. Постарайтеся читати святе Письмо кожного дня, у спокійній обстановці, а потім думайте про прочитане.

Молитви, які читають у Великий піст

Розповідаючи про те, як правильно молитися у Великий піст 2018, треба сказати, що додатково до ранкових і вечірніх молитов можна читати псалми царя Давида.

Що ж стосується великопісних молитов, то їх дві. По-перше, це Великий покаянний канон святителя Андрія Критського, який жив наприкінці VII – першій половині VIII століття і був одним з яскравих церковних ораторів і літературних діячів.

Його канон можна описати як покаянний плач, що розкриває безодню гріха і приголомшливий душу людини. Значення Великого канону полягає в тому, щоб привести нас до покаяння.

Інша великопісна молитва, яку читають тільки в цей період, кожен день протягом усього посту, – це молитва преподобного Єфрема Сирина. Наведемо текст цієї молитви.

«Господи і Владико живота мого,
дух неробства, зневіри, любоначалія і пустослів’я не даждь мі. (Земний поклін).
Дух же цнотливості, смиренномудрості, терпіння і любве дай мі, рабу Твоєму. (Земний поклін).
Їй, Господи Царю, даруй ми зрети моя гріхи і не осуждати брата мого,
яко благословен єси на віки віків, амінь. (Земний поклін).
Боже, очисти мене, грішного (грішну)!»

(Читають 12 раз з поясними поклонами. І ще раз всю молитву повністю з одним земним поклоном в кінці).

Молитву преподобного Юхима Сиріна в храмах читають ще до початку посту, під час Сирної тижня. Під час Великого посту вона читається з понеділка по п’ятницю, так як субота і неділя не вважаються пісними днями.

Щоб правильно молитися у Великий піст, постарайтеся очистити душу, пробачивши людей, які чимось образили вас. Читайте молитву:

«Господи, я прощаю (ім’я людини) за його дії і слова. У мене немає бажання мстити йому. Дай мені сили, щоб позбутися від гніву і образи. В ім’я Ісуса. Амінь».