Запах хвої і різнобарвне миготіння гірлянд, традиційні 12 страв, веселий сміх рідних і дзвінкі колядки – це на порозі свято Різдво. Свято добра, з побажаннями щастя і здоров’я на весь рік прийдешній, з прославленням Ісуса Христа. Цього дня з великим нетерпінням дорослі і діти чекають в 200 країнах світу. Різдво з дітьми як провести свято з хлопцями весело, активно і незабутньо?

Підготовка до свята

Щоб свято Різдва пройшов цікаво і запам’ятався дітям і дорослим, підготуйте приміщення для проведення. Це може бути кімната, середній зал або ж облаштована майданчик на вулиці. Приміщення відповідно прикрасьте, обов’язково встановіть ялинку, приготуйте Різдвяну Зірку.

Напередодні вивчіть з дітьми колядки, якщо такої можливості немає, зробіть запис колядок і вивчіть кілька в ході заходу. Для святкової атмосфери домовтеся з батьками про національні костюми для дітей і обговоріть наявність головних уборів. Дитина повинна відчувати на святі не тільки веселощі, але і комфорт в плані зовнішнього вигляду і самопочуття.

Якщо захід плануєте проводити на вулиці, обговоріть завчасно елементи костюмів, якщо ж в приміщенні подумайте, щоб хлопцям не було жарко або холодно. Підготуйте музичне, світлове супровід свята, воно відіграє значиму роль і додасть ефектності. Не забувайте, що діти довго перебувати на одному місці не можуть, тому поєднання рухомих та інтелектуальних конкурсів не змусить нудьгувати і допоможе бути задіяним кожному.

Хід свята

Дітей посадити півколом, або ж дозволити довільне розташування в залі. Звучать церковні дзвони, світло приглушене, у запису звучить колядка. Після її закінчення у національному костюмі з’являється ведуча свята.

Ведуча:

Дзвенять дзвони, сповіщаючи про Христове народження. В Вифлеємі тисячу років тому сталося диво, народився наш Спаситель Ісус Христос. І на всій землі зазвучала святкова коляда. (Якщо раніше розучили, заспівайте колядку разом з дітьми, якщо ні, станьте по колу і заспівайте з допомогою записаної пісні).

Ведуча:

Різдво, це свято добра. В цей день весь світ стає загадковим і казковим. Дива не змушують себе чекати. Давайте зараз всі разом станемо трішки добрішим, залишимо в минулому образи, негаразди і зло і подумки перенесемося в печеру з яслами, в яких лежить маленький Христос. Давайте з Ангелами прославимо нашого спасителя.

Далі фрагмент має кілька рішень:

  • в кімнаті (залі) з’являється кілька дітей у костюмах янголів, вони танцюють невеликий фрагмент біля ялинки, далі співають колядку і приєднуються до святкування.
  • Якщо немає можливості підготувати дітей, зробіть цікаве слайд шоу, на тлі якого розкажіть легенду про появу Ісуса. Вивчіть або заспівайте вивчену раніше колядку з дітьми. Поводите хоровод біля ялинки.

Конкурсна частина заходу

Ведуча:

Різдво – це свято, стирає часові межі. Він перетворює дорослих в забавних хлопчиків і дівчаток, щоб весело провести час. І ми з вами повеселимося від душі, щоб спогади про свято зігрівали вас до наступного року. Так що свято продовжуємо і колядку запеваем (у виконанні всіх присутніх виповнюється колядка). Заздалегідь виберіть відповідні конкурси та ігри

  • Перший конкурс «Різдвяні сніжки». Діти діляться на дві команди, стають спинами один до одного. Кожен в руці має по кілька виготовлених з вати сніжків. Завдання полягає в перекиданні сніжків через спину на територію суперників. Повертатися один до одного не можна.
  • «Різдвяні ворожіння».

Ведуча:

На Різдво обов’язково ворожили, дізнавалися про свою долю, молоді дівчата й хлопці шукали відповідь, хто буде судженим. Зараз і ми з вами проведемо обряд ворожіння і дізнаємося, що кого чекає в Новому році. Але не все так просто. Для того щоб знати майбутнє слід попрацювати. Хто готовий? (для конкурсу потрібно 5-7 осіб). Завдання просте, надути повітряну кулю як можна швидше і як можна більшого розміру. Хто перший впорається із завданням, отримає Різдвяний пряник. (Під музику кулі надуваються, переможець отримує солодкий приз).

Ведуча: А тепер ваше завдання вибрати собі пару для наступного завдання.

Ведуча: Щоб дізнатися долю, слід пробити кулю в парі без допомоги рук. (Гра проходить під музику, той, хто пробив куля дістає з нього листівку з написаними побажаннями на рік, читає і отримує солодощі, листівки слід заготовити заздалегідь, можуть бути жартівливі поздоровлення).

  • «Різдвяна вікторина» — заздалегідь підготуйте питання, загадки, головоломки.
  • «Різдвяний флешмоб». Розучіть з дітьми кілька танцювальних вправ і кілька разів їх станцюйте.

Фінальна частина свята

Щоб свято залишило друк в пам’яті, у фінальній частині рекомендується поставити нескладні Різдвяні сценки, які повідають про біблійні події. Різдво з дітьми як провести, план заходу розглянули. Заключний етап свята – Різдвяні частування.